Hoppa till sidans innehåll

Tisdagseglingarna


Vad gör vi egentligen på tisdagsseglingar?

Man skall först se seglingarna som en möjlighet till att pröva på att kappsegla, känna sig för, lära sig att hantera sin båt i olika situationer. Det handlar om att lära sig att segla.

Känner man inte sig redo att gå ut i egen båt eller saknar besättning så är det bara att börja som gast i någon av de båtar som seglar. Det kan vara allt från en blåsig dag, till att en dag med lite vind. Hur högt kan jag kryssa, kan jag trimma båten bättre. Ja helt enkelt se hur man klara sig mot liknade båtar. Det kan handla om väjningsregler, att i trånga situationer lära sig hantera båten på rätt sätt. Eller helt enkelt bara komma ut på sjön varje tisdag oavsett vilket väder det är.

Eller? Nja, även vi har gränser, det händer att vi ställer in när sjön är för grov och vinden ligger rakt in i ån, för då är det besvärligt att komma ut. Men känner du att det skulle vara kul att komma ut och prova på, så bara kom. Varför inte ta möjligheten att komma ut varje tisdag en stund och segla. Gör det för att det är kul, strunta i tävlingsmomentet om det känns jobbigt. Det skulle vara härligt att se många båtar ute varje tisdag. Tänk våran fina vik full av vita segel.

Vi seglar en bana som är ca: 1 Nm lång och de seglas normalt tre varv som en kryss läns bana. Det betyder att varje segling kommer att vara ca 6 Nm lång. Vi har olika alternativ till banor så att vi kan täcka in de flesta vindalternativ. Bana för aktuell kappsegling bestäms vid rorsmansmötet 1 h innan start.

Seglingsledare:
Utses vid rorsmansmötet. Starten betäms vid rorsmansmötet där alla tilldelas en klocka alt ställer om sin egen efter en likare.

Starten genomförs vid ett visst klockslag.

Protester:
Båt som avser att protestera skall snarast efter målgång meddela båt som protesten riktas mot, samt att seglingsledaren skall meddelas senast 30 minuter efter sista båts målgång. Kallelse till protestförhandlingar sker 10 minuter senare och anslås på anslagstavlan i klubbhuset. ANNAN KALLELSE SKER EJ.

Särskilda bestämmelser:
Seglingarna genomförs som separata tävlingar. Dessutom räknas vårens och höstens seglingar ihop där man sedan får räkna bort 1 resultat efter 5 genomförda seglingar samt 2 resultat efter 11 genomförda seglingar, därefter får man fram ett slutresultatet. För ej genomförd segling räknas antal deltagande båtar i klassen plus 3.

MÄTBREV ERFORDRAS EJ. Kölbåtskommittén tilldelar deltagande båtar ett SRS-tal om inte sådant finns i aktuell SRS-tabell.

Spinnaker:
Den som avser att avstå från att delta med spinnaker måste meddela seglingsledaren detta vid rorsmansmöte.

Ensam:
Den som seglar ensam får ett avdrag med 0,02 på SRS-talet. Detta skall meddelas till seglingsledaren vid rorsmansmötet.

Anmälan: 
Tas emot av seglingsledaren före varje seglingen som du deltar i.

Alt. på sms till 070-3643636 (namn, båt, segelnummer) 

Anmälningsavgift:
En avgift på 450 kr tas ut för hela säsongens seglingar eller 30-40 kr per deltävling. Betalningen ges till kölbåtskommittén första gången du är med.

Eftersnack:
Kaffe och frallor eller annan förtäring serveras i klubbhuset efter seglingarna.

Kölbåtskommittén:
Ordf Magnus Jönsson

Uppdaterad: 02 JUL 2015 12:14

Postadress:
Ängelholm-Skäldervikens SS - Segling
Segelvägen 7
26261 Ängelholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info