Hoppa till sidans innehåll

Tävling


Du som vill tävla.


Mer information om vilka tävlingar som finns i Skåne hittar du på Skånes seglarförbunds hemsida.

Var och en som vill vara med på någon tävling anmäler sig själva till respektive tävling.
Om det går så försöker vi ordna så att vi kan åka tillsammans.

Vad innebär det att tävla i optimist?

Förutom våra egna klubbtävlingar och den gröna tävlingen Bjäre Cup så finns det olika nivåer på tävlingar.

Bjäre Cup / Optimist (Grön nivå)
Bjäre Cup är en tävling på grön nivå som består av fem tävlingar i klubbarna på Bjärehalvön, program för året hittar du längre ner på sidan.


Tävlingar på grön nivå seglar lite kortare och ibland enklare banor, seglar inte om det är lite hårdare väder, enklel regelkunskap etc.

Klassen kallades förr i Skåne för BLR som ursprungligen kom från att tävlingarna förr alltid hölls på tre ställen nämligen Bjärred-Lomma-Råå.
Från 2007 har man valt att dela BLR-klassen i flera lokala cuper -- Öresund cup, Kullen cup, Bjäre cup och Österlen cup.

På senare år har man mer läst ut BLR som Bättre-Lättare-Roligare och det har med tiden blivit ett begrepp i regionen för nybörjaroptimister.

I princip är vem som helst välkommen att tävla i gröna klassen men man ska vara medlem i en klubb, bör ha gått i seglarskola och helst ha provat på någon träningskappsegling hemma i klubben först.

Man ska känna till hur en start går till, hur man seglar runt en bana, de viktigaste väjningsreglerna etc.


Liros Cup Syd / Optimist (Blå nivå)
I Sydrankingen finns en klass för Optimister som har kappseglat tidigare och är mer erfarna.
I klassen Optimist-Blå har man som regel egen kappseglingsrustad jolle, det finns fler regattor (från april till september), banorna är längre och man tillämpar fler regler. I Sydrankingens Optimist Blå är alla de duktigaste seglarna i regionen med, även de som också seglar på Röd och Svart nivå. På Sydrankingen tävlar även andra jolleklasser så som E-jolle och Laser


Regionkval
Sverige är uppdelat i olika regioner där det hålls regionkval som avgör vilka som får segla rikskvalen där de svenska VM-, EM- och största delen av NM-lagen tas ut. Vi som bor i Skåne tillhör region 4 som består av Skåne, Småland och Blekinge.
Det är krav på att du är medlem i optimistjolleförbundet plus att din jolle uppfyller klassreglerna och har giltiga certifikat och mätbrev.
Läs mer på www.optisweden.nu för mer information.


Rikskval
Alla som gått i mål i 2/3 av regionkvalsseglingarna är kvalificerade att segla rikskval. Det brukar vara drygt 150 optimister som under två flerdagarsregattor under våren gör upp om ett trettiotal platser i Team Sweden och som får åka till antingen VM, EM eller NM. Se www.optisweden.nu för mer information.


Junior SM
JSM är inte så avancerat som det låter utan en öppen tävling som alla kan vara med i. Det enda som krävs är att du är medlem i optimistjolleförbundet plus att din jolle uppfyller klassreglerna och har giltiga certifikat och mätbrev. JSM brukar samla 170-250 optimister från hela Sverige, både relativa nybörjare och elit. Det brukar vara en familjär och trivsam tävling som passar dig som tidigare kappseglat i t ex Sydrankingen. Den som vinner i JSM blir svensk juniormästare och det tas dessutom ut 10 seglare som får representera Sverige på NM senare på sommaren. JSM hålls alltid veckan efter midsommar och varar i 4-5 dagar.

Uppdaterad: 23 FEB 2010 23:10

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Ängelholm-Skäldervikens SS - Segling
Segelvägen 7
26261 Ängelholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info